برپایی سور و سات عروسی در کشور عزیزمان سابقه ای کهن و دیرینه دارد که آداب برگزاری آن با گذشت سال های متمادی کماکان مانا و برقرار مانده است و تنها در برخی از موارد ، دست خوش تغییرات شده است. جالب است بدانید هر یک اقوام کشور عزیزمان در برپایی این رسوم مبارک، آداب خاص و منحصر به فرد خود را دارند. قوم هایی هم چون: بختیاری، بلوچ، زنجانی، یزدی و… از جمله طایفه هایی هستند که در برگزاری عروسی از رسومات خاص خود پیروی می نمایند. به طور کلی برگزاری مجالس عروسی دارای مراحل مشخص و مشترکی است که اغلب اقوام ایرانی از آن تبعیت می کنند. در ادامه برخی از مراسم های کلیدی و مهمی که جوانان باید از مرحله ی خواستگاری تا ازدواج طی نمایند، ذکر خواهد شد.
اولین قدم در آداب عروسی که به نوعی مهم ترین آن ها نیز قلمداد می شود، برپایی خواستگاری است.
در صورتی که طرفین و خانوادهایشان به تفاهمات لازم برسند؛ قدم بعدی برپایی ” نامزدی (بله بران)” خواهد بود که در طی آن، خانواده ی دو طرف به طور جامع به یکدیگر معرفی خواهند شد و صحبت هایی مبنی بر مهریه صورت خواهد گرفت.
“برپایی مراسم عقد” از دیگر مراحل کلیدی برگزاری مراسم عروسی به شمار می رود که در طی آن دخترو پسر به طور دائم به یکدیگر محرم خواهند شد. بنا بر رسم دیرینه ی ایرانی در زمان خوانده شدن خطبه ی عقد از سوی عاقد، افرادی که در زندگی مشترک موفق بوده اند، بر سر عروس و داماد قند می سایند.
“جهاز بران” از دیگر آداب ازدواج است که بنا بر این رسم، جهیزیه ی عروس از منزل پدر عروس به خانه ی داماد انتقال خواهد یافت.
“حنابندان” از دیگر رسومات ازدواج می باشد که به نوعی خداحافظی عروس از خانه ی پدری قلمداد می شود. لازم به ذکر است که برخی از طوایف، حنابندان را برای داماد نیز برگزار می نمایند. در این مراسم که در شب قبل عروسی برپا می شود با استفاده از حنای تزئین شده از میهمانان پذیرایی می شود و از آن ها خواسته می شود که به نیت مبارکی و خوش یمنی، مقداری از حنا (نماد شادی و خوشبختی) را بر کف دست خود بگذارند.
آداب مراسم عروسی
” مراسم عروسی” بزرگ ترین و تشریفاتی ترین مراسم عروس و داماد است که پس از آن، داماد عروس را برای مابقی زندگی، به خانه ی خود می برد.
“پاتختی” از مراسم های پس از ازدواج است. در این مراسم که در اغلب شهرهای ایران به صورت زنانه برگزار می شود، هدایایی به عروس و داماد اهدا می شود.
“مادر زن سلام” از دیگر رسومی است که صبح فردای عروسی برپا می شود. در این مراسم، داماد به همراه یک بزرگتر با تهیه ی یک کادو به دیدار مادر زن می رود و از اینکه اجازه داده است تا دخترش به عقد وی در بیاید تشکر می کند.
“ماه عسل” از دیگر رسوماتی است که در چند سال اخیر به شکل پررنگ تری در میان زوج ها درآمده است. هدف اصلی از رفتن عروس و داماد به ماه عسل، آشنایی هرچه بیشتر با خلق و خوی یکدیگر و گذراندن اوقاتی خوش پس از ازدواج می باشد.