در این مقاله میخواهیم از حنابندان که یکی دیگر از رسومات تشریفات عروسی است، اطلاعاتی در اختیارتان قرار دهیم. اطلاعاتی از قبیل تعریف حنابندان، تاریخچه حنابندان و تغییراتی که به مرور زمان در این رسم به وجود آمده و دیگر رسوماتی که در این رسم وجود دارد و در آخر عکس هایی از تزئینات حنای این جشن. پس با تشریفات میراکل همراه باشید…
مراسم حنابندان چیست؟
مراسم حنابندان، به جشنی گفته میشود که در آخرین شب سکونت عروس در خانه پدری برگزار میشود و میشود گفت در اصل مراسم خداحافظی عروس است. مراسم حنابندان در هر یک از شهرهای کشورمان بهشکلی خاص برگزار میشود، ولی در اصل آماده کردن حنا (خیساندن آن) و آغشته کردن دست و پای عروس و گاهی داماد به حنا میباشد.
تاریخچه حنابندان
حنابندان، در ایران رسمی قدیمی است. آنطور که گفته میشود ایرانیان باستان حنا را نشانهای از مهر و شادی و نیکبختی میپنداشتند. در گذشته سنت این جشن چنین بود که حنا در منزل داماد آماده می شد و بعد از اماده شدن حنای جشن حنابندان داماد آن را همراه خانواده اش با ساز و آواز و شادی به منزل عروس می برد و با اجازه بزرگ ترها مراسم حنابندان را آغاز می کردند. رسم بر آن بوده است که خواهر عروس دستان عروس را و برادر داماد دستان داماد را حنا می بستند.
مراسم حنابندان هم مانند بعضی دیگر از رسوم طی گذشت زمان کمرنگ شده یا با برخی تغییرات مواجه شده است. برخی خانوادهها بهدلیل هزینههای زیاد برای برگزاری تشریفات عروسی از برگزاری مراسم حنابندان صرفنظر میکنند؛ البته هنوز در بیشتر روستاها و شهرهای کوچک و بخصوص شهرهای جنوبی کشور مراسم حنابندان، جز جدانشدنی تشریفات عروسی میباشد.
بنا به اینکه در کشور ما اقلیت های قومی و مذهبی زیادی زندگی می کنند، این جشن در هر شهر با آداب خاصی برگزار می شود؛ اما چیزی که برای همه مشترک است این است که حنابندان یعنی خیساندن و آماده کردن حنا و بعد آغشته کردن دست و پای عروس و داماد به حنا است.
تغییرات به وجود آمده در مراسم حنابندان
در برخی شهرها عروس در مراسم حنابندان شال قرمز رنگی بر سر می کند و دست راست خود را بالای سر می گیرد و تمام میهمانان حاضر در مجلس هدیه های خود را در دست او می گذارند. ولی امروزه با تغییراتی که در مراسم حنابندان ایجاد شده، حنا را پس از خیساندن و آماده کردن، در سینی های تزیین شده و مخصوصی می گذارند و روی حنا را طرح دار می کنند و بر طبق رسوم آن را برای خانواده ی داماد و یا عروس می برند. البنه در برخی جاها هم گاهی هم خانواده ی عروس و هم خانواده داماد هر کدام به طور جداگانه برای اقوام خود حنا را آماده می کنند.
در مورد این تغییرات باید گفت، بعضی از خانواده ها بر اساس امکانات موجود، جایی غیر از خانه پدری را برای برگزاری جشن حنابندان انتخاب می کنند. برای این امر باغ تالار هایی هستند که برای برگزاری مراسم حنابندان سالن های جداگانه ای را آماده می کنند. این تالارها یا باغ تالارها تزئینات ویژه ای برای تشریفات مجالس حنابندان دارند. البته همانطور که گفتیم در صورت وجود امکانات مالی این امر میسر میشود و در غیر این صورت پیشنهاد می کنیم منزل پدری یا هرجایی که فضای کافی برای پذیرایی از مهمانانتان دارید، را تزئین کرده و تم لباستان را تعیین کنید و تزئینات مجلستان را با تم لباستان هماهنگ کنید.
برخی از رسومات مجلس حنابندان
در برخی از مجالس حنابندان، داماد هدیه ای (طلا یا پول) به دست عروس میدهد تا عروس اجازه دهد کف دستش را حنا ببندد.
در برخی از خانواده ها رسم این است، که در مجلس حنابندان بعد از گذاشتن حنا در دست عروس و داماد، خرید های عروس و داماد را به مهمانان نشان میدهند.
برخی دیگر رسم دارند عروس و داماد بعد از گذاشتن حنا، کف دست هم پولی میگذارند و دختر یا پسر مجردی را نشان کرده و این مقدار پول را کف دست او میگذارند. این کار به این معنی است که جشن بعدی باید عروسی آن فرد مجرد نشان شده باشد.
در این قسمت برخی از حنا های تزئین شده توسط خانواده های عروس و داماد را میبینید:
تشریفات میراکل آماده برگزاری مراسم حنابندان شما عزیزان در بهترین باغ تالارهای این مجموعه میباشد. برای اطلاعات بیشتر به صفحه تماس با ما مراجعه نموده و با ما تماس بگیرید.